maandag 29 oktober 2018

selectieve aandacht

Vandaag omschreef ik vrij kernachtig waar ik de aandacht op probeer te vestigen.

Kijk daarvoor eerst eens naar dit hele korte filmpje:


Daarbij kun je zelf, met eigen ogen, waarnemen hoezeer een onderzoeker van aangereikt (onbekend) materiaal de eigen geest een ‘tunnel’ in kan sturen.
Wie zijn ogen maar op een aspect gericht houdt, kan volstrekt blind zijn voor zelfs hele grote zéer opvallende dingen, die er ook waar te nemen zijn.
Op die manier kun je behoorlijk relevante aanwijzingen over hoe een situatie echt in elkaar zit, compleet missen.

Is dat erg?
Ach….

Als je de aanwijzing compleet mist die vrij ‘geestig’ op ‘zichzelf’wijst, in dat filmpje hierboven, is het ergste wat er gebeurt waarschijnlijk dat je even een tijdje vergezeld wordt van een 'zwaar gevoel', wat met enig gevoel voor 'zwarte humor’ eenvoudig weg te lachen is.

Maarrrrrr...

Wie de moeite neemt om (nog eens) heel goed te kijken en te luisteren naar materiaal wat ik beschikbaar heb gesteld  …. dan kun je zien dat ik moeite sta te doen om grootscheeps aandacht te verkrijgen voor dat fenomeen. 
Waarom?
Selective attention is niet altijd zo 'onschuldig'. 

Zowel ik als Frank van de Goot proberen de publieke aandacht te vestigen op de rol die ‘selective attention’ speelt in de samenleving.
Helemaal zonder die waarnemings 'tunnels' proberen te leven, kon nog wel eens buitengewoon ingewikkeld zijn.
Toch..... meer bewustzijn over het fenomeen en (met elkaar) gelegenheid scheppen (en nemen) dat mensen onder diverse kijkhoeken kunnen en mogen kijken.... zou enorm in de 'gebakken peren' van samenleven schelen.
We houden beiden een stevig pleidooi voor het inzetten op het vermogen om met voldoende open aandacht (echt) waar te kunnen nemen wat er (allemaal) speelt.

Mijn bewering?
Het ontbreken van voldoende kennis in de samenleving van hoe de menselijk geest werkt, informatie verwerkt en tot (al dan niet voldoende volledig geïnformeerde) conclusies komt, werkt momenteel in de hand dat steeds meer mensen de belangrijke aanwijzingen over wat er echt speelt, missen, zonder dat zelf erg door te hebben. (Ook….. zeer intelligente mensen).

Wat er van de sociaal emotioneel mentale ‘wagen’ valt ( datgene/diegene die niet door de getunnelde waarnemingsfilters van een ontvanger doordringt), zijn werkelijk niet alleen maar de onbelangrijke dingen!
Sterker nog, het is vrij vaak ‘de olifant in de kamer’.

Waar maak ik dat uit op?
Aanschouwelijk hier-en-nu ervaringsgerichte hoog kwaliteits bewustzijnseducatie.

Hier nog een aardige, vrij bekende:

Is je ooit opgevallen dat er een pijl is getekend in het Fed-Ex logo?










Ik zal hem even groen voor je inkleuren.
(Vanaf nu kun je nooit meer naar het Fed Ex logo kijken zonder de pijl die erin zit te zien)


·     




H
H

Enne...... had je de pijl ooit gevonden als het vraagstuk je op deze manier voorgelegd was geweest? 



 Soms helpt het echt als iemand wat voorwerk doet.

En inderdaad, of die FedEx pijl er nou wel of niet staat en of er wel of niet een extra figuur door het beeld wandelt in het filmpje, daar zal de kwaliteit van jouw leven of van je geliefden geen sikkepit anders van worden.
Er zijn echter talloze 'olifanten in de kamer', die je misschien ook niet ziet, die er toch wel zijn......met meer invloed op de kwaliteit van jouw leven dan je mogelijk lief is.

H


Geen opmerkingen:

Een reactie posten