zondag 21 januari 2018

hoe het draait in andere kringen

De inspiratie voor de oblique technique van deze week, begon toen er een ontwerp voor een flyer binnen kwam waaien......:

.. waar ik een mooie korte blog post over schreef.

Een paar uur later kwamen er twee mensen 'even langswaaien', die me een pannetje soep met ballen kwamen brengen.
Ze bleven een tijdje. Ik heb niet op de klok gekeken, maar ik denk een uur of 2.

We vormden een 'kring' (waarbij er eentje op mijn zitbal zat), in een vorm die we in die samenstelling nog niet eerder bij de hand hadden gehad. Ze waren al wel eens eerder hier bij mij geweest, maar toen waren er altijd andere mensen bij, of er was niet echt tijd en gelegenheid om uitgebreid verhalen te vertellen.

We praatten over allerlei dingen.
Ik pik er voor dit blog stukje even twee onderwerpen uit:

  • de storm van 18 -01-'18
  • het reilen en zeilen in drugshandelkringen
De man werkt (al vele jaren) als teamleider in het wijkbeheer in een grote Nederlandse gemeente, waar hij geboren en getogen is.

Hij vertelde dat hij zijn ploeg binnen hield, in de uren dat de storm op zijn hoogtepunt was.
Safety first! Heel verstandig.
Hij grapte: "Wat denk je dat we dan buiten zinvol kunnen doen? Bladblazen?"
Maar op een serieuzere toon.
"Ik ben verantwoordelijk voor die jongens ( ...m/v....). Ik moet er toch niet aan denken dat er iemand van hen gewond raakt ofzo omdat ik ze naar buiten stuur terwijl er dakpannen en stukken boom enzo door de straten waaien!"

Maar ja, via de Nederlandse radio hoorde ik dat niet alle leidinggevenden in die orde van prioritering dachten.
Bijvoorbeeld, talloze vrachtenwagenchauffeurs werden door hun leidinggevenden aangespoord/(gedwongen?) om door te rijden, omdat er anders 'boetes' zouden komen op ' te late leveringen'.
Hm... iedereen met een minieme ervaring in het verkeer weet hoe goed juist grote vrachtwagen en sterke rukwinden met elkaar samen gaan.....

Op het puntje van mijn stoel zat ik toen hij vertelde over wat hij zoal wist van het reilen en zeilen in het drugscircuit.
Je merkt aan alles dat hij super getrainde zintuigen heeft  over wat wel thuishoort in een ordelijke straatbeeld en wat daar niet in past. Sommige dingen die hij ziet vallen binnen wat de Nederlandse wetgeving beoogd na te streven en andere niet.
Dus hij 'ziet' dingen, die echt gewoon open en bloot plaatsvinden ( iedereen die ogen heeft kan het zien, er wordt niet eens moeite gedaan het te verbergen.. juist niet.. lijkt het wel) die toch absoluut niet opvallen voor mensen die hun rondjes consequent en stug in andere (hoegenaamd ' de betere' ) cirkels ronddraaien!
Ik vond het reuze boeiend om hier verhalen over aan te horen.
In de gesprekken die zich op natuurlijk wijze ontvouwen onder de 'mannen van het straatwerk', vertellen kennelijk de serviceverleners in de sector van de 'distributie van een rijk assortiment aan prijzige genotsmiddelen', ook van alles over hun bedrijfsvoering.

En ... als je even niet er moreel over struikelt dat het type handelswaar waar het om gaat  (waar kennelijk wel erg veel vraag naar is, ook door ' brave burgers' ) van de Nederlandse wet 'illegaal' is... dan gaat er een wondere wereld open van een in detail uitgewerkt goed lopend sociaal systeem, waarin zelfs aan de sociale zekerheid in de toekomst van de medewerkers is gedacht, na hun pensionering in deze sector!
Met een arbeidsethos,  intrinsieke motivatie en flexibele service verlenende gerichtheid en het vermogen 'kansen optimaal te benutten' wat bij een gemiddeld Nederlands bedrijf met een lampje te zoeken is.
Ik hoorde een voorbeeld hoe 'safety first', als je je in onbekende kringen moet begeven, op een uiterst originele effectieve manier word vormgegeven, optimaal gebruik makend van de veiligheidszones die de Nederlandse Rechtstaat voor al haar inwoners heeft ingericht.

Toptalenten..... (om samenwerkingsstructuren effectief en efficiënt in te richten ) dat kan niet anders!
Verstoptalenten.... ja, dat ook. 

Ik keek toen ze weg waren op Youtube naar wat beelden van de storm in Nederland en was even ontroerd door wat beelden van landende vliegtuigen op Schiphol.
Ga er maar aanstaan.
Een zeer windgevoelig vliegtuig van een paar miljoen onder je kont, met een paar honderd passagiers daarin, vliegend boven dicht bevolkt gebied met een hoeveelheid brandstof waarmee je niet 'effe' kunt uitwijken naar een gebied zonder rukwinden.
Als een vrachtwagen die niet meer op zijn wielen staat al de nodige 'troep en overlast' geeft.... vermenigvuldig dat gerust met een factor '-tig' als een landend vliegtuig dat niet min of meer recht en op zijn wielen doet.
Natuurlijk zijn er vluchten gecanceld voor die dag, op basis van de voorspellingen... maar eenmaal in de lucht, komt toch dat uiterst kwetsbare moment dat hij weer moet landen.

Een paar piloten besloten daar toch een paar meter boven de grond nog even een extra cirkeltje voor te gaan draaien.
Safety (voor de gemeenschap) ... first!
En.... er zijn omstandigheden dat de voorgeschreven  'routine' stug volhouden.... niet de meest wijze keuze is.

Gelukkig heeft mijn soep van de dag erg veel  ballen ;-)
  • 'Ballen hebben en dat aan andere laten zien'  is ook straattaal voor 'staan voor je principes, open en bloot durf hebben om ook (stevig, als het moet en ook bij flink tegenwind) te laten zien waar je voor staat', waar je kracht ligt.
  • meerdimensionele ronde vormen, die de chef maakt door het door elkaar gehakte materiaal  (met kruiding uit diverse landen daarin vermengd)  met twee handen flink in kringetjes rond te laten draaien, met wat extra 'druk', zodat het resultaat mooi, voedzaam (en lekker) wordt.
Dank je wel!

(-:

O ja....
Wat me opviel toen ik youtube filmpjes van de storm keek, is dat je die kracht van die stormwind door het raampje van de lens vaak helemaal niet als ' zo erg' 'zag', terwijl hij er natuurlijk ook was als er geen ploeterende fietser of rondslingerende dakbedekking, portakabin of zeecontainer in beeld was!

Zo geldt ook, niet iedere (sociale/energetisch dynamische) wind die er gewoon onder ieders ogen wel waait kan iedereen zien, niet ieder verschijnsel doet zich overal in dezelfde mate voor (er kunnen grote lokale verschillen zijn).
En via het schermpje van de media of het raampje van het kantoor......kan het 'de werkelijkheid' echt heel anders lijken dan het in de energetisch dynamische werkelijkheid wel is.

O ja.. II


  • Ik kreeg de praktische tip te horen dat als je wilt bladblazen, en snel, goed resultaat wilt bereiken, je dat altijd tegen de wind in moet blazen.
  • Landen piloten hun vliegtuigen niet ook altijd tegen de wind in, als het maar enigszins kan?
  • Effectieve energetisch dynamische gemeenschapsvernieuwers, de vakkundige opruimers van datgene wat niet meer werkt voor een werkbare orde.... waaien voor het beste resultaat met hun powertools: ook niet met de 'te doen gebruikelijke wind' mee.
(-:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten