dinsdag 30 oktober 2018

selectieve aandacht II

Gisteren blogde ik over het centrale thema ' selectieve aandacht'.

Iedere avond val ik heel bewust in slaap op de vraag:
" Als nou iets is wat ik (nog wat verder) in te zien heb, laat het me dan heel duidelijk zien wat dat is."

(Op die manier mobiliseer ik al mijn bewustzijnslagen om samen te werken en me in voldoende diepgang en samenhang te informeren.)

Ik werd vanmorgen herinnerd aan een ander selective attention filmpje wat ik al eens had bekeken, waarin zich nog een ander fenomeen voordoet.

Kijk maar eens of je dat spontaan waarneemt.


Wat daar gebeurt is in nog hogere mate te vergelijken met het 'verdwijnen' van gerenommeerd forensisch patholoog Frank van de Goot uit de publieke rechtsgang van de gemeenschap (als in het oog springend nationaal voorbeeld met nationale consequenties van een patroon wat zich op grote schaal overal in de samenleving voordoet). (zie hier)

Mijn bewustzijn liet me het 'weten' zien, dat je inderdaad naar het filmpje kan kijken als hoe de dynamiek 'tussen mensen' gaat.
Dan zou je het ene gekleurde team de spelers kunnen noemen waarvan iedereen leert dat je die in de gaten moet houden, want daar 'gebeurt het' (kennelijk).
Het andere gekleurde team is minstens zo druk bezig de boel 'draaiende' te houden, maar.. dat valt nou eenmaal niet zo op.

In dit filmpje is dan per team 1 bal, maar stel je dan voor dat er meerdere ballen hoog te houden zijn, sommige ballen zijn 'geld (of goederen)', andere ballen zijn 'informatie'.

Om het nog leuker te maken, stel je dan voor dat alle spelers iedere bal die ze krijgen, weer door dienen te spelen naar een volgende speler ( maakt niet uit van welke kleur), maar dat jou dan nu gevraagd wordt om je oog op de 'bal'  van geld en goederen te houden.
(Laten we zegen dat dat vrij gemakkelijk is... voor het proefje is er daar maar 1 van, van 'informatie' zijn er meerdere in verschillende formaten)

Ga jij dan zien hoe de informatiestroom loopt?
Van wie naar wie?
Krijg jij dan inzicht in welke spelers welk formaat informatieballen gemiddeld heel wat vaker in handen hebben dan anderen? En aan wie zij dat doorgaans toespelen? Op welke signalen zij letten? En wat die ontvangers er dan weer mee doen?

En als jij nou een van de spelers in het spel was en je was vooraf geïnstrueerd om een voorkeur aan de dag te leggen voor het kijken naar de geld- en goederenstroom met een voorkeur voor het zelf voornamelijk ontvangen van  'geld en goederen', hoe 'open' sta je dan om veel informatie te verwerken?

Heb je dat gedachtenexperiment kunnen doen in je voorstellingsvermogen?

Mooi.
Doe ik er nog een schepje bij bovenop.

Stel nou eens dat dit model, van je kan maar een bal tegelijkertijd vangen of gooien, opgaat voor de dynamiek in je 'zelf'.. in je lichaam, in je geest.

(Dat is niet geheel uit de lucht gegrepen, de ene stroom bestaat uit parasympatische taken, het andere uit sympatische taken. De sympathische taken houden zich bezig met het 'uitvoeren' van fysieke dingen, parasympatische taken met het verwerken van ervaringen: herstel, onderhoud en ontwikkeling.)

Speel dan eens met het idee dat innerlijke spelers die erg goed zijn in het verrichten van misschien wel de meest gespecialiseerde hoogwaardige parasympathische taken, voor jouw gezondheid en welzijn, nauwelijks 'aan de bal' mogen komen, maar moeten gaan 'strijden' ofzo om de minimale faciliteiten te kunnen krijgen om hun werk goed te kunnen doen.
In een situatie dat het hoofd-bestuur(die geconditioneerd is om alleen maar naar de geldstroom te kijken en daar de handjes vol aan heeft) dus helemaal niet ziet dat 'ze' staan te zwaaien dat er iets in de algehele dynamiek niet goed loopt .. en zelfs het beeld uit wandelen.

Wat zou er gebeuren als je hart het beeld uitwandelt, of je lever, of je longen?

Uiteraard is dit een geldachtenexperiment en valt best te beweren dat dit helemaal niks met de werkelijk gang van zaken te maken heeft.
Met de sympatische activiteiten wordt immers' de kost' verdiend, dat weet toch iedereen dat dat het belangrijkste is... wat zeurt het parasympatische systeem nou toch? Het kan toch ' s nachts werken?

Tja, wie 'geen bal' begrijpt van wat het paraysmpatische systeem gewoon, heel natuurlijk, nodig heeft om haar werk goed te kunnen verrichten....zou kunnen denken dat dat een goede 'verstandhouding' is.

(-:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten