zaterdag 17 februari 2018

automatische piloot

Nog een aanvulling van Eva Lua.Gisteren mocht ik uit het contact met Eva Lua en haar reality-simulatie praktijk een gouden tip noteren:


Eva Lua heeft een gouden tip, eigenlijk voor alle mensen.
Als een situatie verrassend uitdagend is en zelfs een beetje 'vreemd' aandoet..... haal dan juist de touwtjes van het handelen naar je eigen beste eer en geweten wat strakker aan, in plaats van ze te laten vieren uit frustratie!
Je kon Eva Lua wel eens voor je hebben!

Reageer dus vooral niet al te automatisch/onnadenkend op welke berichten dan ook!!!
Je kon grote kansen en belangrijke aanwijzingen voor je eigen bestwil en hoogste belangen nog wel eens te vlug wegklikken ( niet als relevant herkennen)  en allerlei onzin (ook naar je eigen maatstaven) veel teveel tijd en aandacht geven, zodat je aan de werkelijke serviceverlening als mens in het leven (betaald en onbetaald!) niet voldoende toekomt.

Op deze tip zit nog een behoorlijk belangrijke aanvulling.
De indruk zou eenvoudig nu gewekt kunnen zijn dat het hier alleen om een tip voor het omgaan met vrij uitdagende situaties gaat en dat is niet zo.

De ervaring leert namelijk dat hoe minder iemand zijn besturingssystemen op de 'automatische piloot' met de standaardinstellingen voor het oplossen van situaties heeft staan, hoe meer en beter diegene:
  • plezier beleefd aan het proces van het leven zelf.
  • de unieke set eigenschappen van  'zichzelf' kent
  • inzicht iemand verwerft in het (vlug kunnen) doorzien van diverse situaties
  • bijtijds kan anticiperen en situaties kan helpen voorkomen
    (omdat 'ie beter oplet wat er aan de hand is om zich heen) 
Natuurlijk is dit ook wel zo:
Omdat de meest zinvolle eerste stap in het oplossen van een ingewikkelde niet-routine situatie eigenlijk altijd is om de controle zelf weer geheel over te nemen van de autopilot.... is het wel handig als je met die procedure al vertrouwd bent en weet hoe dat moet en wat je dan (hoe) allemaal kunt beïnvloeden.

Wie altijd op de autopiloot vliegt, ziet zichzelf voor drie grote problemen geplaatst bij een uitdagende situatie:
  • hoe los ik deze situatie op?
  • hoe krijg ik 'mezelf in de hand' ( van de autopiloot af)?
  • hoe overwin ik mijn eigen angst dat ik (weet dat ik) zelf niet kan vliegen en dus zal crashen
Dat is wel een beetje veel ineens!
Hoe meer doodsangst in je in de 'mix' van je bewustzijn gooit, hoe kleiner de kans dat je van de autopiloot af kan (want er zit een beveiliging op dat alleen een 'captain' die vrij rustig is en weet wat hij doet, de zaak handmatig mag overnemen.. een soort 'alcohol slot' als het ware .. je kan het benodigde systeem niet starten op een te ver vernauwd bewustzijn, of een op 'crashen' gefocust bewustzijn.

Tenminste 2 van die 3 problemen heb je dan gewoon zelf veroorzaakt, door niet wat vaker onder kalme omstandigheden ook van de autopilot af te gaan, zodat je weet hoe dat werkt, voelt en wat je dan kunt ervaren en aan controle ( naar eigen inzicht) hebt.
Zonder dat je 2 en 3 voldoende beheerst, is de kans wel heel erg klein dat je in een waarschijnlijk positie bent of komt dat je de situatie zelf oplost.

Ja, luid toeterend door het raampje schreeuwen dat anderen voor jou aan de kant moeten, jou ruim baan moeten geven. Die optie staat je dan nog open.
 'Uit de weg, mijn routine moet voorrang hebben. Begrijp dat dan!.

Op zich is de observatie correct ( want je kan inderdaad niks anders) , maar van goede beheersing van het 'zelf' en een 'heer m/v' in het sociale verkeer kunnen zijn geeft het weinig blijk.

Maar of zoveel vertrouwen in de sociale verkeerskwaliteiten van je mede-levenspad-gebruikers momenteel wel zo gerechtvaardigd is.....????
Zelf je systemen en vaardigheden bijhouden, lijkt dan toch ..... de weg.....(tips?

Veel nuttig geachte dingen worden vaak 'erg saai' gevonden.......
Eva Lua stipt toch even aan dat eigenlijk iedereen die zijn eigen systemen ten volle kan beheersen, rapporteert dat dat heel erg leuk is en hele diepe wezenlijk bevrediging geeft!
Het gevoel 'echt te leven' ( i.p.v. alleen maar te bestaan) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten