zaterdag 10 februari 2018

geel/rood

De oblique technique van deze week kwam me vanmiddag aanwaaien, op mijn wandeling.
Hij was er zomaar!
Ik zou de directe aanleiding voor deze kleurrijke denkoefening niet eens kunnen herleiden.

Toen ik een speelkaartje (van een memory(!)-spel, schat ik zo in) op straat zag liggen met een striptekening van een kat erop en de vermelding 'hat', en kort daarna een klein piepschuinballetje met rode glitters uit de goot opraapte en dat door mijn handen liet gaan....was hij er nog niet.
(Ik vind nogal vaak 'ballen en balletjes' op vreemde plekken en heel erg vaak komt er kort daarna een leuke speelsuggestie in mijn bewustzijn door, zodra ik het 'oppak'.)
Die kaart had trouwens allerlei kleuren blauw.....

Ergens vlak nadat ik een praatje had gemaakt met een bekende die haar zwarte auto aan het stofzuigen was om hem bij de leasemaatschappij in te ruilen voor een andere, een grijze (ze had wel een rode overwogen!) van een ander merk, merkte ik ineens op dat mijn geest verbanden tussen geel en rood aan het opzoeken was.
(Ze zei dat ze daar van haar 'association' toestemming voor had  gekregen.. de stichting waar ze voor werkt. Maar ja....grappig toeval in het licht van praten over kleuren kiezen en verbanden leggen...... association is ook een ander woord voor associatie/ verbinding/ zinvol verband.....)

En dat alles was voordat ik zag welke kleuren de borden van de wegwerkzaamheden hadden in de straat die ik vervolgens inliep ( en vervolgens onderweg nog -tig signaalborden).

Ik had zelf reuze schik met het doen van de oefening en had in no-time een hele riedel compleet ware verbanden waar een basisschoolkind op zou kunnen komen... waaronder een paar (prachtige) vergezochte en diepzinnige.

Met mijn kennis van methodes van verbanden zoeken en vinden, zag ik ook hoe aardig het dan is om zo'n lijst eens langs te lopen bij dit redelijk emotievrije onderwerp waar iedereen al sinds kleuterleeftijd 'files' in zijn kennissystemen over opbouwt.
'Hoe' zitten die verbanden?
'Hoe' kom je aan die verbanden?
Tot welke context/leefsfeer behoort een verband?
Welke verbanden zijn er altijd geweest ( kipsimpel zelfs) en heb je toch nooit eerder tussen deze twee elementen gezien?

Het aardige is.. vind ik dan... dat je via deze oefening eenvoudig kunt opmerken hoe je geest zich ontspannen ( maar geconcentreerd)

  • soms  ' verruimd'  om een antwoord te vinden
  • soms  'vernauwd' om een ander antwoord te vinden
  • en allerlei heel diverse laatjes gaat opentrekken, uit allerlei situaties
...op zoek naar aanwijzingen waar in jouw levenservaring die elementen met elkaar in (welk zinvol) verband staan.
Geef het de tijd om niet op te houden na het eerste antwoord en je kunt observeren dat er onderuit mentale 'rommellaatjes' nog weer heel andere bruikbare aanwijzingen worden opdiept.

Nou ja... door de hele week heen heb ik wel allerlei gesprekken gevoerd over 'denken' en  (methodisch) 'verbanden' uitzoeken, waar de kleur rood wel benadrukt werd.
Het raadsel zit hem meer in de gele kant van de oblique technique.
(Wie weet, lost dat raadsel zich ook nog op)

-----

P.S. van luttele minuten na het publiceren van het bovenstaande.

Ik zet radio 2 weer aan en zie dit op de website:

nu live: always look on the bright side of life, by Monthy Phyton

( Ik hoor op dat moment trouwens Ernst Janz ( van Doe Maar) ' Belle Helene.. 'zingen)

Ik schiet ongelooflijk in de lach en vind het een prachtig antwoord op het raadsel waar het 'geel' vandaan kwam. Geel is  meestal vrij ' bright' en... de hoes van de single is......(jawel hoor...geel)
Maar ook..... ik had net vanochtend geschreven dat ik dankzij de absurde Britse humor van (o.a.) John Cleese (Fawtly towers en Monthy Phyton) weer opgekrabbeld was na een struikelpartij!

(-:

1 opmerking: