zaterdag 24 maart 2018

het levensvreugde co-enzym

Vanochtend proefde ik wat er in mijn 'verbeeldingspotje' op laag vuur in mijn 'weten' staat te pruttelen.
Het smaakte.. nogal lekker.. vond ik.
Naar...'meer', zoals dat heet.

In de transformatie-leading rol mijn favoriete ingrediënt:
pure, onversneden organisch gekweekte levensvreugde.

Waarschuwing:
Dit stukje is een hoogst experimentele gedachtenconstructie.. ..!

(Waarschijnlijk 3 sterren Michelin kwaliteit.... erg subtiel van energetische smaken, uniek in bereidingswijze/opbouw, structuur, textuur en smaakbeleving....)

Het is een 'essay' ( uitprobeersel!) van mijn 'bekokstoofmethodes'
(slow cooking/ low energie investment/great results/ organisch rijpende mentale stoofpotjes).

Ik weet dat ik een tijdje geleden  's ochtends in een flits geleden een (gouden) idee kreeg voor het concept 'de muze en de smid' waar ik erg enthousiast over was om uit te werken.
Dit 'brouwsel' van vanmorgen is wat mij betreft een variant al erg dichtbij van wat ik in die 'sneak preview' zag en proefde ( 'waar te kijken') ...met potentie, om op voort te borduren.

Ik schrijf hier nu mijn eigen smaak-belevingen op van deze gedachtenconstructie.
Dat is voor mijn eigen ' administratie' en (dus) net zo lastig te volgen als een wijnschrijver die een smaak in woorden probeert te vatten.


 • Enzymen helpen om transformatieprocessen in het lichaam duizenden keren sneller te laten verlopen met verbruik van veel minder energie dan wanneer die enzymen niet ' in de mix' aanwezig zouden zijn.
 • Sommige enzymen hebben een co-enzym nodig... een extra hulpstof.
 • Enzymwerking heeft veel te maken met ' toevallig' in aanrakking komen met een bij het profiel van het enzym passende stof .
 • Daarvoor is voldoende bewegingsruimte nodig, zodat stof en enzym elkaar onder de juiste aanvlieghoek treffen.
  (Is het te druk met stoffen, dan neemt de 'lukrake' paskans sterkt af.)
 • Enzymen werken het beste binnen bepaalde marges, ze hebben bijvoorbeeld een bepaalde zuurgraad nodig.
 • In het lichaam zijn het sympathische en het parasympatische systeem, met ieder eigen taken en rollen.
  (snijdt echt alle commerciële stukjes uit die tekst ( = niks mee doen) en je hebt via de link een aardig beknopt overzicht van die materie... inclusief.... de nadelige invloed op het adequaat functioneren van het parasympatische van 'moderne stressors' waaronder ... moderne elektronische apparatuur)
Wat nou als......levensvreugde werkelijk te vinden is, fysiek ook, als je maar weet waar je moet kijken, in (co-?) enzymwerking, op het snijvlak waar sympathisch en parasympatisch systeem in elkaar overgaan....?
 • Ongeveer 'alles' in mij lijkt daarop te wijzen.
 • Te weinig ' alternation' tussen te twee systemen, zorgt voor energetische (mentale) gezondheids en welzijns-problemen.
Ik vermoed dat een noodzakelijk katalysator-ingredient gemaakt wordt door het parasympatische systeem (in ruste/ 'effe niks', ontspannenheid), wat dan ten goede komt aan het sympatische systeem om in een volgende 'stint' te kunnen omvormen in resultaten via acties.

Wat nou als....
onder 'normale, natuurlijke' Electro Magnetische omstandigheden, die levensvreugde-stof er best een tijdje fleurig bij blijft staan.
Maar onder uitdagende EM omstandigheden, binnen een half uur tot een uur zover het zover is vervallen, dat het zijn werking compleet verliest.

Verschillende redenen..... 
- het systeem spant zich onder concrete dreiging aan, waardoor de natuurlijke beweegruimte nauwer wordt.
- het systeem maakt meer (stress-gereleateerde) stoffen aan waardoor het drukker wordt .. maar levensvreugde kan sowieso niet binden aan die 'stoffen' ... alle enzymen hebben een 'specifiek' profiel.
- in die vorm toegenomen drukte in een krappere (gecontracteerde) ruimte kan de stof niet meer voldoende wenden en keren en dus zelfs als het al 'ruggelings' in botsing zou komen met de juiste stoffen.. dan klikt het alsnog niet.
- de enzymwerking gaat verloren.. de hoop van het systeem is dan gevestigd op het optreden van de reacties zonder de enzymwerking... wat ook wel plaatsvindt, maar dan moet er meer energie verstookt worden ( en is de eigenaar van het systeem niet alleen meer gestresst maar ook erg snel moe), met weinig 'transformatie rendement' .
- dat laatste is het geval fysiek ( mindere gezondheid, meer 'klachten'), maar ook metafysiek.Leerrendement ( als synergetisch product) uit de organische samenvoeging van 'elementen uit de concrete levenservaringen in het hier-en-nu', in (zwaluwstaart-) verband gebracht met bijpassende elementen uit je 'beste eer en geweten' . 

Wie niet zelf op redelijk hoog tempo, met betrekkelijk weinig energie-investering zijn eigen  'leerrendement' kan synthetiseren kan eenvoudigweg niet goed aan veranderende omstandigheden adequaat het hoofd bieden.
Dat (onbewust wel) weten.....geeft dan nog weer meer stress.... waardoor de hele cyclus een niet erg energetisch voordelige wending neemt. (Ook geen erg kwaliteit van samenspel bevorderende wending).

Je kan het parasympatische syteem niet activeren onder concrete (meta-)fysieke dreiging!
Er zijn teveel evolutionair al heel oude systemen in werking onder de motorkap die je tegen het bewust proberen te begaan van zo'n levensbedriegende 'stommiteit' wel beschermen.
Maar ja, het parasympathische systeem, bij een gezond functionerend organisme, moet op zijn minst 50% van de tijd aan bod komen om zijn ding te doen, de benodigde hulpstoffen te genereren ( en afvalstoffen af te voeren e.d. ) .

Tegen de tijd dat de hele boel is verkrampt en compleet stil gevallen, is het erg lastig om het weer op te starten.
Mijn adagio..... iedere 20 tot 30 minuten een tijdje ' niks' ( geen input/geen output) en daarbij  weg zijn van de directe blootstelling aan kunstmatige EM velden.... creëert ruimte om die boel in beweging te houden, zodat levensvreugde haar transformatieve werk in voldoende mate kan doen.

---

Mooie alchemiciteit..... ( zeer synchroon lopend patroon met veel tijd ertussen)
Ik zet na publicatie de radio aan, loop weg van de p.c.,  hoor dat het ' islands in the stream' is wat er speelt. (zing mee en schiet spontaan vol.. met een verse dosis pure levensvreugde).
Waarom?
Dit lied heeft een bijzonder betekenis in mijn zoektocht naar de rol van EM-straling.
Bovendien beschrijft het beeld van islands in the stream... wel heel erg mooi wat enzymen doen in de flow van lichaamssappen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten